Friday, December 4, 2009

Saya Sayang Saya

BISMILLAH

Benarkah saya sayang saya?
Otak bijak bijak.
Akal panjang panjang.
Amal sikit-sikit.

Benarkah saya sayang saya?
Peluang banyak-banyak.
Ilmu sepah sepah.
Iman turun naik.

Benarkah saya sayang saya?
Main lama lama.
Solat lambat lambat.
Hati cerah gelap.

Benarkah saya sayang saya?
Quran habuk habuk.
Zikir kelam kabut.
Sunnah kelip-kelip.

Benarkah saya sayang saya?
Tulis tulis selalu.
Baca hari-hari.
Sedar kejap kejap.

Benarkah saya sayang saya?
Dengar kiri kanan.
Hafal depan belakang.
Faham faham lupa.

Benarkah saya sayang saya?
Dakwah macam biskut.
Usrah lambat lambat.
Program lari lari.

Benarkah saya sayang saya?
Seronok tiap jam.
Korban sekali sekala.
Maut maut luka.

Benarkah?

WALLAHUA'LAM

Tuesday, December 1, 2009

am see queue

BISMILLAH

20 November 2009 bertempat di kem Batang Kali..di situ tempat berlangsungnya mukhayyam Karisma UIA Gombak baru-baru ini..

Dahla dtg lewat pastu bole plak balik awal..Hmm..dapat msuk kumpulan hijau (tiada kena mengena dgn politik warna).. Amat teruja dengan perlantikan kem komanden yang baru(yang lamenye dh serik=D).

Cuti yang banyak menduga dapat juga diisi dengan satu aktiviti yang berfaedah.. Mukhayyam kali ni best sbb ade xtvt flying fox, river crossing, dan repelling..

Dapat lepak ngan ikhwah merupakan satu nikmat yang besar juga..tapi bila dah lepak sekali mcm2 kluar..hoho

Committee pon byk muka baru..tahniah moga terus istiqamah.. Walaupun diberikan khemah untuk berehat tapi nape tidur dalam kerete?

Rase bersalah sebab tinggalkan mukhayyam sehari lebih awal..dan akibatnya gulingan maut hud terpakse dilakukan..

Satu permainan baru dipelajari--->Mafia Wars(bkn versi internet).. Kem komanden memang pandai berlakon mafia(duduk seblah je pon)..

Bengang sebab setiap kali m
esti mafia yang menang..adeh..Pastu terlepas lakonan mantap akh sani..

Cuma ada sahabat yang tk pergi mukhayyam bagitau supaya spread maklumat mukhayyam lebih awal..

So lain kali kalo ade mukhayyam sila gagahkan diri anda untuk pergi even untuk sehari jer..haha



*Adeke ru
pa cmni orang kate mafia..
*Ade dua tentera join mukhayyam kali ni..

WALLAHUALAM

Saturday, November 28, 2009

Questioning

BISMLLAH

Benarkah aku berdakwah?
Atau sekadar alasan..

Benarkah aku mengislah?
Sedang aku tidak mencegah..

Benarkah engkau terkesan?
Walau aku tidak berkata..

Perlukah aku ke sana?
Jika disini belum sempurna..

Bagaimana dengan niatku?
Mungkinkah dicucuk syaitan?

Syurga atau Neraka?
Atau di tengah2?

Jangan tinggalkan aku
Nasihatilah aku..

Jangan bencikan aku
Bencilah pada perbuatanku..

Jangan bersangka buruk padaku
Sedang ia memang benar berlaku..

Doalah padaku
Doa juga padamu


Sunday, November 1, 2009

Pursuit of Happiness

BISMILLAH

Let it be
The beautiful of knowing
The painful of struggling

Let it be
The file on your desk
The smile on your face

Let it be
Song of happiness
The secret of your love

Let it be
Behind the scenes
It's already written

Let it be
I hope i can be
or least might be

Let it be
Your feeling towards 'he'
My feeling towards 'she'

Let it be
4 years to go
Should be acknowledge

Let it be
I'll wait for you
You'll wait for me

Oh ALLAH, can you LET IT BE?

I HOPE shield will still bill deal fall meal..

*Tersurat dan tersirat
*Ma'thirat dan ma'thurat

WALLAHUA'LAM

Saturday, October 24, 2009

Pusing-pusing

BISMILLAH

Secara tiba-tiba pagi tadi rasa nk pusing UIA..aik? selama ni takkan tk pernah pusing..

Bukan..kali ni dengan menggunakan kedua-dua belah kaki..maka ekspedisi pon bermula tepat pada pukul 7.30 pagi..

Lepas selesai stretching semua..trusla memulakan larian rakyat itu..oops ujian pertama datang.."oit jomla makan nasi lemak"..geng2 'eksiden' mengapi-apikan kemahuan..


Aderh..sedap gak tuu..nasib bek kete tu dh penuh, kalo tk mesti join skali g mkn nasi lemak kt sg.pusu...

So teruskan larian saja..sampai di hadapan bangunan KAed..jantung belah kanan mcm dh bocor...memang igt dh nk benti..tapi sebab mental tu agak bersedia..tak benti lgsung..

Dekat 4 kali gak datang cadangan supaya benti, tapi alhamdulillah semua dugaan itu dapat diatasi menggunakan kekua
tan mental..

Dan akhirnya sampai jua kembali di tempat permulaan tadi..elapsed time untuk larian tadi bernilai 27minit..

Ape truk sgt..? Hmm inilah kesan orang yang sudah lama tidak melakukan aktiviti cergas.hoho.Mmg tak larat..tapi berkat kesabaran berjaya gak pusing tanpa benti langsung..


Anda bagaimana? sudah kah pusing kampus masing2? Belum cuba belum tahu..
Nak cakap senang memangla senang..haha..

Firman ALLAH s.w.t dalam surah ar-rad..
"..Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka yang mengubahnya sendiri.."

Nak tunggu apa lagi..marilah berlari..



*sigh of relief..
*semoga next tym beroleh kekuatan itu lagi..

WALLAHUA'LAM

Tuesday, September 22, 2009

Eid Mubarak

BISMILLAH


-Behrang-

Yang pertamanya Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin diucapkan kepada semua warga yang dikenali.

Yang keduanya semoga segala amalan yang baik di bulan Ramadhan dapat diteruskan di bulan-bulan yang lain.


Yang ketiganya jangan lupa pula puasa 6 di bulan syawal, dapat pahala seperti puasa setahun tuu..orang beriman pasti tidak akan melepaskan peluang keemasan seperti ini..


Yang keempat pula memandu kereta pulang atau pergi ke kampung atau kemane-mane silalah berhemah dan cermat..

Yang kelimanya jangan gaduh-gaduh lagi, berbuatlah baik sesama manusia dan hargai apa yang orang disekeliling buat.


Yang terakhirnya jangan lupa ikhlaskan diri sewaktu melakukan sesuatu, rugi je buat padahal terpaksa ataupun tk ikhlas..paksa untuk ikhlaskan diri..chaiyok2..


Hmm..Hari raya kali ini buat pertama kalinya dilantik menjadi drebar kereta..kalo dulu boley tido on the way ke kampung..

Sekarang tgk org len tido jela bole..hoho..juga kepada pemandu-pemandu kereta semua..kalo taknak pecut..jangan stay lane kanan..buat orang panas ajer..

Kita dok tahan nafsu taknak makan banyak. Ulama' pon bagi nasihat jangan melantak tym hari raya..

Tuan rumah jangan la paksa tetamu makan plak..dorg tuh nk ikut cakap alim ulama' ..

Hmm..makan banyak saket perut..tak mkn byk pon bole saket prut gak..haa..tuan rumah pastikan makanan yang diberi masih elok yee..naya ke orang lain nanti..


-penyimpan mohor-

*Masihkah ada ruang untuk Ramadhan yang akan datang?
*Ya ALLAH terimalah segala amal ibadahku..

WALLAHUA'LAM

Sunday, September 6, 2009

Masjidil India

BISMILLAH

Akhirnya buat pertama kali dalam sejarah hidup sampai gak dekat Masjid India. Saje nk tgk2 baju melayu..

Sesak..letih..dan segalanya..

Kejap nak beli kejap taknak beli..hmm mmg btol hati manusia mudah berbolak balik..

Biru ke, pink ke, lavender ke, purple ke, hijau pucuk pisang ke, mcm2 warne..
Lg 5minit nk beli(cane leh taw nk bli plak).. tbe2 tk jd beli..haha

Ape yg dpt? Haha..solat kt Masjid India..kaki penat, badan letih..

Baek la beli kt Jusco jer..

Papehal pon..kalo nk shopping biaq awal sket..tym 10 hari terakhir ramadhan msti nk tgkatkan amalan tiptop2..dh buang mse plak g jejalan sana sini..

Yang tanak shopping..bgus jgak..jimat duet..at least belilaa satu baju. Track suit ker..

Ya ALLAH, ampunkan diri ini andai terlalai sebentar mengingati-Mu. Semoga hari esok lebih baek dari hari ini.

*Pegi shopping jgn pakai baju puteh, nnti tetibe ade org tnye harga baju kang..

*Makcik: "Promoter ke? bape hrga bju ni ek?"

Wallahua'lam


Monday, August 10, 2009

Poso..

BISMILLAH

Alhamdulillah..bulan ramadhan dh nak dekat..jom ramei2..buat persediaan untuk menghadapi bulan ini..dh bole start trening bace quran balik..mne taw dh berkarat ker..hmm..hidupkan qiamullail..nnti dh msuk ramadhan senangla nk amal..

1. Hmm..nanti tym ramadhan jgn lupe plak nk bersahur..banyak hikmah tuu..

*Hazrat ibnu’Umar r.anhuma berkata bhw Rasulullah s.a.w telah bersabda”ALLAH dan para malaikatNya menurunkan rahmat ke atas orang yang bersahur.”

2. Hmm..puasa nanti puasa betol2 jgn men2..rugi jerh..

*Rasulullah s.a.w bersabda ”Ramai daripada kalangan orang yang berpuasa yang tidak mendapat apa-apa daripada puasanya kecuali lapar dan betapa ramai orang yang beribadat pada waktu malam yang tidak mendapat apa-apa daripadanya kecuali berjaga malam.” Hadith riwayat Abu hurairah r.a

*Abu Ubaidah r.a berkata beliau mendengar Rasulullah s.a.w bersabda, “Puasa adalah perisai, selama dia tidak memecahkannya.”

*Dalam satu riwayat yang lain, seseorang telah bertanya, “Wahai Rasulullah! Apakah perkara-perkara yang merosakkan puasa? Baginda menjawab, “Berbohong dan mengumpat”...

3.Adek-adek..haa curi makan..jangan ponteng puase yerk..

*Abu Hurairah r.a meriwayatkan bhw Rasulullah s.a.w telah bersabda,”Sesiapa yang tidak berpuasa sehari daripada Ramadhan tanpa keuzuran atau sakit, dia tidak akan dapat mengqada’kan puasa itu walaupun dia berpuasa seumur hidup, walaupun dia berkemampuan untuk melakukan sedemikian”

-Hadith di atas tidak bermaksud bahawa, puasa qada’ tadi tidak diterima, Cuma keberkatan berpuasa dalam bulan Ramadhan tidak akan sesekali diperoleh..

4.Perkara-perkara yang diperintah oleh Rasulullah s.a.w untuk diperbanyakkan pada bulan ini secara khusus..

*Kalimah Toyyibah(Laa ilaha illallah)

*Istighfar

*Doa meminta syurga

*Doa minta perlindungan dari neraka


WALLAHUA’LAM

Perkasa+m

BISMILLAH

Alhamdulillah...br je selesai Kem Perkhemahan Semangat Waja(PERKASA). Perh..penat tk igt..walaupun cabut 3jam lebih awal. Namun kepenatannya masih ade saki baki lagi neh..

Hari pertama lagi dah kene denda siap2..belum start lg misi, kaki dah lenguh..hmm tahlaa..bagi yang kali pertama menyertai kem ni..mmg terkejut beruklaa..kompem merungut byk giler..

Mental mmg kene kuat..tak kuat mmg menanges laa..agak2 ade la dalam 5 kilo berat hilang..ade jgakla beberapa peserta yang tersingkir awal(saye tk ckp MARWAN taw=P.)..

Balik je dr perkhemahan, mmg cari kedai mamak dulu..perh..daging kambing tuh..mmg selera abes..Yela tym camping, perut mmg lapar tk igt..

Ade beberapa kes yang buat aku emo nih..sabtu petang lepas misi jalan2 tah ceruk mane tah, kitorng sampaila kat tapak khemah, so masing2 kenela wat keje masing2. Ade yg kne wat khemah, ade yg masak, ade yang sembelih ayam, ade yang siang ikan, ade yang tebang buluh, ade yang buat unggun api,dan sebagainya..

So ak kene siang ikan keli..mak aii..licin tk igt..lame gak laa aku siang, basuh sebersih-bersihnya. Dalam pale otak dh terbayang keli panggang..perhh ummphh..

So sbl tazkirah maghrib abes, aku pon plaa..tapak khemah ngan sorg mmbe. Ade ayam yang tk masak lagi..so kitorg buat jela mane yang mmpu..kat sebelah tuh aku dh nmpak dh ikan keli panggang yg dh siap..perh meleleh..takpe2 tggu yg len..

So, bile orang ramai dh dtg. Aku br teringat ade tetinggal selipar kt tempat tazkirah td..pegila amek sat..datang je kt khemah balik..AAARGHH!!!!TIDAAAK!!!

Ikan keli dh abes kene balun..Mmg tkde rezkila..makan jela ape yg ade..nasi pulak rase cm beras, ayam... luar je masak dalam mentah..

Mmg emo abes..trus tido..tanak lyn sape2..malam itu penuh dengan duka..

Besok pagi..kene lari lagi..dekat 2 kilo gak..pas2 kene merangkak dalam longkang yg berlumut gile tk igt..eeeiew..

Tanak igt dh mende tu sume..yang paling besh kitorg campak kem komanden dalam sungai..padan muke..hahaha..balas dendam..

Ape2pon..syabas pihak committe..sebab buat PERKASA yang agak mencabar mental dan fizikal..cume agak berbeza dengan PERKASA sbl nih yang lebih byk interaksi dengan masyarakat luar..

Keep it up..

*Balik2 trus qada’ tido..

*Miss the last part yang cm besh..

WALLAHUA’LAM

Tuesday, July 21, 2009

Biar kn siswa..

BISMILLAH

Hmm..jom isi borang biasiswa..

-UMW
-BANK RAKYAT
-JPA

Byk bende nk kne urus..signature dean laa, transkrip laa,,mcm2.. Harap2 dapat..
Doakan..

Kalo boleh tanak amek PTPTIPU..

*Abes duet bli buku dan alat2 tulis..
*Jom puasa..

Friday, July 10, 2009

Dunya

BISMILLAH

Diriwayatkan oleh
Abu Hurairah r.a

Rasullullah s.a.w bersabda, mafhumnya " Ingatlah bahawa DUNIA itu dilaknat dan apa yang ada setiap padanya juga dilaknat melainkan zikrullah dan juga orang yang a'lim"

Namun ia tidak bermakna dunia harus ditinggalkan demi mengejar akhirat sahaja. Firman ALLAH s.w.t dalam surah al-Qasas:77

"Dan carilah (pahala) negeri akhirat dengan apa yang telah dianugerahkan ALLAH kepadamu, tetapi janganlah kamu lupakan bagianmu di dunia..."

Dunia yang dikatakan laknat apabila sesuatu perkara itu dibuat menyebabkan manusia lalai daripada mengingati ALLAH.

Tidak salah untuk kita mengejar bagian kita di dunia. Namun awas jika ia menyebabkan kita terlalai daripada mengingati ALLAH s.w.t

Dan apa yang lebih baik itu adalah Zikrullah dan juga golongan a'lim iaitu golongan yang berilmu, bukan sekadar mempunyai pengetahuan luas malah turut mempraktikkannya.

Diriwayatkan oleh Tirmidzi;

Rasulullah s.a.w bersabda "Orang yang hatinya suka mencari ilmu tidak akan dilaknat oleh ALLAH"

Dalam hadith yang lain;

Rasulullah s.a.w bersabda "Tuntutlah ilmu sejak dari kecil lagi sehingga ke liang lahad"

Begitu tinggi martabat orang yang suka mencari ilmu dan mempraktikkan ilmu yang dimiliki.

Ada empat golongan level yang sering dikaitkan dengan ilmu, yang utama ialah golongan yang mengajar.

Golongan ini suka untuk menyampaikan walaupun sedikit ilmu yang ada pada dirinya kerana pada dasarnya seseorang yang mempunyai ilmu WAJIB untuk menyampaikannya pada orang lain.

Golongan yang kedua ialah golongan yang belajar. Golongan ini serius dalam menuntut ilmu.

Golongan ketiga ialah golongan yang mendengar. Mereka biasanya suka menghadiri ceramah2 namun tidak akan menyalin apa yang disampaikan. Walaupun begitu, mereka ini adalah lebih baik daripada golongan yang keempat.

Golongan keempat ini tidak langsung mengambil kisah untuk mencari ilmu. Mereka suka meletakkan diri mereka dalam zon selesa. Kebiasaannya mereka adalah jenis yang suka berhibur.

*Kita dimana?
*Jom ILMU..

Thursday, July 9, 2009

Ujian

BISMILLAH

Keredhaan hati menuntun pada kekuatan bukan kelemahan. Mengakui kesalahan dan melakukan perubahan pada kesalahan adalah bentuk tertinggi dari penghormatan pada diri sendiri.

Kadang2 manusia itu lupa pada kelemahan diri..merasa hebat tanpa disedari..tiada pendapat lain dalam diri..hanya yang betul kata2 sendiri..


Kadang2 manusia itu ego bila berjuang,terasa diri dah terlalu banyak pengorbanan..tapi dia x perasan..dia hanya syok sorang2..

Jangan kata kita berjuang,kalau belum ada sebarang ujian..jangan kata itu ujian kalau tak terjejas hati dan badan

*Susah
*Copy n paste

Thursday, July 2, 2009

Don't fight

BISMILLAH

Buat sape yg terbace post ni..plsla..tlgla jangan gado..jangan gado jangan gado..Tksuke tgk org gado..gajah sama gajah berlawan pelanduk mati tersepit di tgh2..

*Taktaw nak ikut sapenye order

Sunday, June 28, 2009

Kecomelan

BISMILLAH

Semua ciptaan ALLAH ade hikmahnya..mcm comel..Sape yang comel? Geramnye nk cubit pipi orang yang comel.

Yang lebih baik untuk yang comel ini, adalah jika comel juga akhlaknye..Bukan sahaja di hadapan ALLAH tapi juga di mana-mana sahaja..



So igt nk kekalkan kecomelan ini untuk mase2 akan datang. Marilah ramai-ramai kita mencomelkan akhlak kita. Kerana itu yang lebih utama=)

Ni antara gamba2 org yg comel..=D



*Dua2 comel kan..
*Baru 6 bulan jadi pak uda..

Thursday, June 25, 2009

Engenius

BISMILLAH

Buat sape2 yg amek engineering kat UIA..

Kalo nk majoring dalam bab2 electric nak kne amek mne satu ek?
Hm..pastu..sape ade buku2 rujukan yang dah tkgne tp fesyear kne gune..

Smalam ade borak2 ngan sorg 'abg' kt surau tmpatan..die orang myanmar..
Bagusla die nih..kira daie jgaklaa..

Selalu korban masa,wang dan tenaga untuk ajak orang kepada ALLAH. Sembang pnye sembang, rupenye die bkas graduan UIA amek engineering gak..

CGPA die 2.9 sumthng..

Die habaq..keje snang dapat..perh..berkat dakwah nie..So sahabat2 jgn bimbang jika result tu ala2 rendah..yg penting ikhlas yee..

Jangan byk ssahkan orglen..do good to others..INSYAALLAH..dah grad nnti snang dpt keje..gaji pon tiptop..haha..

*Abg myanmar nih tkreti ckp melayu dan english wktu die mle2 dtg sni.. tp aritu speaking mantap..ckp melayu pon mantap..

*Jom speaking

WALLAHUA'LAM

Monday, June 22, 2009

Abeeday

BISMILLAH

Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya

Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu

Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar
tingkah
Cuma ungkapan kebisuan yang
melindungkan kalimah rahsia

Masih kubiarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu

Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar
tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan tutur kata

Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan

*Selamat Hari Abah

Thursday, June 18, 2009

Around da corner

BISMILLAH

"Part yang paling best waktu jadi student," kate pakcik Roslan..
Hmm ape lagi..exam laa..

22 & 23 Jun akan bermula kisah pengembaraan dalam dewan yang besar itu.

Mohon doa dipermudahkan hafalan dan ingatan serta ketenangan untuk menjawab kertas itu..

Ye laa carry mark dh trok sgt nih...fes time dalam sejarah rendah sangat..Mungkin ujian dr ALLAH s.w.t

Ape2 pon..

Mari usaha sebanyak2 nya..dan jangan lupa tawakkal eak..

WALLAHUA'LAM

Tuesday, June 16, 2009

That was too little

BISMILLAH

I should know at first
In the mean time
That was so important

Did i try my best?
Of course
Just the luck not mine

But at least i still there
The change i need
For the spirit succeed

Again
To reality
Being hopeless right now

BECAUSE THAT WAS TOO LITTLE

*Cm teruk sangat nih..
*Aargh..




Tuesday, June 9, 2009

The thing..

It happened again
The thing Allah don't like
The thing i hardly fight
Because iman was never right

It happened again
Since the beginning of my youth
Until the arrival of the truth
With the thing i cannot prove

It happened again
Over and over again
The same mistake on the plane
Oh i need a good friend

It happened again
Where should i put my face?
Where should i put my faith?
Because God is getting wrath

It happened again
I should stop
I should avoid
I should be able to prevent

It will never happen again
If i do follow the Quran
If i do care my prayer
If i be good to others
If i be good to myself

Please stop it
Ask the forgiveness
Let bygone be bygone
As you still can eating
Before you ever stop breathing

*Bad boy..
*Do not ever GIVE UP

Monday, June 8, 2009

Awardaini





1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda.

-->2 award sekali dapat..blog ni tk lyk dapat award pon..

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini:

Famy:- Squash mantap, diam-diam 'tepi' berisi..haha..becakap bila perlu, don't mess with him, tua setahun dari haku..

Mursyidah:- Suke mkn burger, suke mkn maggi, suke online, suke-suke jer, suke nek beskal(mentang-mentang ade beskal baru).

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/ hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya..

  • SMART berambut pendek(orang cakap laa) tapi ske simpan rambut panjang..
  • Hidung pernah patah..so dah tak mengancam mcm dulu..
  • Ade parut kt bhgn perut sebab ter'seterika' mse gosok baju darjah dua dlu..
  • Sangat tak ske basuh kasot(kasot putih skolah) since kecik lagi..
  • Suke main piano..dah lame tk practice..
  • Bekas pelatih PLKN di Kem Batu Jong, KuaLa Krai..
  • I love sports
  • Orang cakap nampak gemok but actually tough..=D.
  • Used to read one piece, eyeshield 21 and watch prisonbreak..
  • I hate waiting..

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka:

Bany (10x)..ko kne tag seploh kali..haha..

Tuesday, June 2, 2009

Jalan lurus..

BISMILLAH

Oh ALLAH
Help me, guide me,
To the right path,
To your path.

Oh ALLAH
Please do remind me,
If i do wrong,
If i did wrong.

Oh ALLAH
Do not forget me,
If sometime i forget you,
I am your weakest servant.

Oh ALLAH
Bless on me,
If i do good,
Forgive me,
If i being rude.

Oh ALLAH
I want to love you,
And still searching the light of you,
Strengthen the desire to know you,
So that i can instill the love towards you.

Oh ALLAH
You give me the Islam,
But i waste it,
You give me the Iman,
But i don't use it.

Oh ALLAH
I ask you,
I beg you,
I hope on you,
Do choose me in your path,
Although i often dissappoint you.

Please ALLAH
Please ALLAH
Please ALLAH
Help me, guide me, show me,
The passion of worshipping you.

*Signboard kat M'sia selalu buat orang salah jalan..
*Sapela yang buat Lebuhraya Duke nih..

Wallahua'lam

Friday, May 29, 2009

Usrah Reunion

BISMILLAH

Smlm baru je dpt mghadirkan usrah reunion krj sepang.. walaupon agak2 lewat juge kdatangannye..tapi alhamdulillah dapat makan free=D.

Anas, Ikram, Naufal, Izwan, Raja, Fadhil, Afiq, Norshim, Echam, dan Najib yang MACHO..hoho..sume dh beso pnjang..

Semoga boleh trus jmpe2 cmni lagi..a lot to say..tapi sbab dtg kjap je kan..so tkleh cte byk..nnti2 laa..ble tbenye hari sye datang awal..haha

Wallahua'lam


Thursday, May 21, 2009

Being a promoter




HARMONY CARNIVAL



22 -24 MAY 2009



The Summit USJ

Antara yang menarik:-


  • 'Malam Harmony Carnival'

  • Forum
  • Pertandingan Melukis

JOM SERTAINYA

KEDATANGAN ANDA PASTI AKAN MEMERIAHKAN LAGI SUASANA

Sebarang kemusykilan dan maklumat program sila klik di sini

Monday, May 18, 2009

Teh Zoo Negara

BISMILLAH

Sempena ulang tahun BOH yang ke-80, telah diadakan satu pertandingan yang menawarkan hadiah yang berjumlah hampir RM6000.

Bertempat di Zoo negara pada pukul 11.00 pagi. Acara telah dimulakan dengan beberapa permainan tradisional yang menarik antaranya batu seremban, congkak, gasing piring, guli, mencanting batik serta mewarnanya, dan juga menarik teh tarik(klaka je bunyi).

Kesemua permainan ini wajib dimainkan oleh para peserta sebagai prasyarat untuk ke pusingan seterusnya. Pusingan seterusnya dinamakan sebagai kuiz kemesraan. Kuiz ini bertujuan untuk memilih 8 kumpulan terbaik untuk bertanding pada peringkat akhir.

Soalan-soalan yang diberikan adalah berkenaan tentang permainan tradisional yang telah dimainkan serta berkenaan makanan-makanan(12 booth) di sekitar kawasan. Juga disertakan bersama soalan mengenai TEH BOH.

Masa yang diberikan untuk menjawab hampir 60 soalan adalah selama 30 minit. Para peserta terpaksa bersesak untuk mendapatkan jawapan kepada 60 soalan tersebut yang mana boleh didapati di sekitar pondok makanan dan juga pada brochur yang diberi.

Setelah tamat tempoh 30 minit, peserta diberikan rehat dan makanan yang mana boleh didapati secara percuma di mana-mana pondok makanan.

REFLEKSI

Adoyy..permulaan tanpa perancangan adalah satu kerugian. Strategi adalah sangat-sangat penting. Minda perlu sentiasa bersedia.

Mase dapat kertas soalan, sume tetibe jd blur. Sorang pon tak bagi cadangan cmne nk selesaikan soalan. Maka jadilah kes si pengikut hanya mengikut si pemegang soalan. Yang mana akhirnya menyebabkan masa tidak digunakan secara optimum. At the end, there are so many question yang tak siap. Hampir satu muka.

Selepas hantar kertas jawapan. Masing-masing baru tersedar kesilapan dan juga kelemahan. Baru terpikir nk bahagi-bahagikan soalan pada setiap ahli (4 orang satu kumpulan). That would be much easier rite?

Ini disebabkan keadaan mase tuh mmg cam kelam kabot, orang ramai lari sana, lari sini. Kita pon terikut-ikut tanpa ade perancangan yang sistematik.

Apa nk wat. Bende dah terlepas, yang penting amek pengajaran atas ape yang berlaku. Dakwah juga camtu juga, tak boleh hentam kromo jer, minda kene sentiasa bersedia, perancangan penting, strategi kene ade. Kalo tk cmne orang lain nak terkesan.

Akhir zaman camtu gakla, masyarakat yang rosak akan mempengaruhi kita, kalo takde persiapan rapi sewaktu nk mencampuri mereka. Haa..padah..berhati-hatilah yer para DAIE..

Aderh..habis je makan. Msg2 dh tau yang tk mgkin dapat msuk peringkat akhir. Sume frust tk dpt berjuang hgga ke saat akhir untuk mendapatkan hadiah yang ditawarkan.

Jadinya, kami pun berjalan di sekitar zoo negara melihat-lihat haiwan2 yang ada.haha. Naseb bek msuk zoo negara free. Tak menang pon takpela. At least ade tarbiyyah berharga yang ALLAH nk tunjukkan=).

Selesai berjalan di Zoo negara, kami pon ke Hospital berhampiran Great Eastern untuk melawat sahabat yang ditahan disebabkan H1N1..hehe takdelaa..denggi jer..sian die. Semoga cepat sembuh.

*Actually ade wat preparation b4 pegi, kita pon carilah maklumat pasal zoo negara siap lukis map tuh. Unfortunately 4 us, soalan kua pasal TEH BOH plak, adoyy..

*Baru igt nk blanje sume orang kalo ditakdirkan menang=D.

*Hmm kalo sempat tgkla TV 9 hari isnin malam 18 MAY, pkol 8.30-9.00 mlm. Kua TV tuh, di-intebiu. Hakhak.

WALLAHUA’LAM.

Sunday, May 10, 2009

Jangan cari..

BISMILLAH

Astaghfirullah, kalau sendiri yang dah malas janganla nak cari alasan pulak..
At the end, diri sendiri yang rugi..

Kenapa selalu merugikan diri sendiri? Aargh..ALLAH..ALLAH..ALLAH.. Sangat memerlukan sahabat yang selalu beri nasihat dan dorongan..

Kalau dah jahat janganla ditambah² lagi kejahatan itu..at least try to do something good..rite?..

Camne nk jadi pemimpin orang yang bertaqwa nih? Bak kata Associate Prof. Dr Zainiy.. if you're claimed to be the MUSLIM..you must practice it's content..

So..where i am?

*Moral tgh down..tamo futur..=/.

WALLAHUA'LAM

Saturday, May 9, 2009

The Bosnian..

BISMILLAH

8 MAY 2009

"I am very honoured to deliver the khutbah today at the IIUM" said the khatib from the Bosnia..

The khutbah was very great.. He talk about the very basic fundamental things that we, Muslim have to strive(improve) for..

There are four of them.

1.The Knowledge
2.The Morality
3.The Brotherhood
4.The Continuity of the past legacy(Islamic civilization)

He also said that he and muslim people around the world are hoping to us the muslim community at the IIUM to be among of the ummah that would contribute in the proccess of ISLAM to conquer the world again.

We could be among of them, so..hurry up.. let us gain knowledge as much as we can, improve our morality and behaviour, let us strengthen the bond of ukhuwah, and finally continue all of the efforts from the past legacy..

*My poor english..sory yaa

WALLAHU'ALAM


Monday, May 4, 2009

Jom kenal²

BISMILLAH

Alhamdulillah sekarang dh bole dipanggil dengan gelaran mahasiswa=D. Sebab secara rasminya selepas angkat bai'ah hari tu dh diiktiraf sebagai warga IIUM gombak.

Secara keseluruhan..taaruf week..boley thn laa..cme yg pelik.. knape mahallah kami di Ruqayyah?haha..ni msti kes baik pulih mahallah laki yg 'cantik' tuh..

So..mahallah Ruqayyah ni sgt² jauh..pastu tade bumbung..kalo panas terik..mmg tk larat nk ulang alik..(seb bek bwk moto=P)..

Satu lagi..mahallah ruqayyah ni campor skali..laki dan perempuan..blok seblah menyeblah jer..makan pon satu meja..(xterlibat)..so..pandai²la jge diri.

So mse taaruf week arituh.. adela smpat knal² dengan foreigner(indon je pn..).. name die INTAN SUMANTRI..

Kalo tgk dari sosok tubuh nmpak cm sama baya..tp act..die tua dlm 3 tahun.. So borak² la sket(br balik dr bandung..tu yg smgt nk practice ckp indon tuu).hihi..

So..Intan ni kalo kt indon mcm golongan sederhana gaklaa..tp kalo dtg M'sia..kira cm ssah gak..mak die suri rumah..bapaknye..niaga skit²..

So..die lpas abes skola..die kerja selama 2 tahun..amik upah buat kerja dan trun ke laut kdg2..selama 2 tahun buat kerja..nih..sume duet buat simpanan sebab nak?

MASUK UIA..

Bila dengar je camtu..rase malu gile..yelaa..selama ni parents je yg tanggung.. tkpenah nk kurangkan beban mereka..

Penah gak kerja..tapi duetnya mengalir ke laen..huhu..aderh..segannye..

So..akhirnya Intan ni dapat jgak duet yg ckop..untuk bayar yuran n belanja dalam setahun..

Yet..bila cuti akan datang..die takkan balik umah..dan akan kerja disini untuk tampung belanja dia yg akan datang..

Lagi satu..Intan ni..bole cakap ARAB perh..mmg mantap..rilek jer die borak ngan foreigner dari arab..siap tinggal sebilik lagi..die amek couse IRK..

Bila tanye kt die dakwah kt sne cmne? PKS oke ke? Die kate PKS sgt bgus...cme die tk minat sket kalo ade cmpor bab² politik nih..

Haha..begitulah ceriteranya..sekarang ni tgh kenal² dengan mamat arab plak.. Namanya Abdul Rahman dan juga Jamal..(sesambel bolela improve english)

*Jom jadi foreigner plak..

WALLAHUA'LAM

Sunday, May 3, 2009

Vacation

24 APRIL 2009

-Bertolak ke Bandung (Air Asia- 2jam 05 minit)
-Makan di dapur Sangkuriang (restoran ni classical skit)
-Check in kat Sukajadi Hotel (hotel 3 bintang)
-Berjalan di sekitar Dago area (perh..jalan die rosak tk igt..)
-Shopping =P.



-Makan kat Karamba



-Tido

25 APRIL 2009

-Pemandu pelancong buat hal..datang lambat
-Bertolak ke Tangkuban Parahu (Gunung Berapi..wow..lawa..)


Subhanallah


Masyaallah

-Shopping lagi kat Pasar Baru pulak (bapak besar tak ingat)
-Pergi toko tiga ngan tas tangan..(s
hopping lagi=P.)
-Makan malam kat mane tah..
-Tido..

26 APRIL 2009

-Abeskan sisa duit..(kat pasar baru=P.)

(Ni kat luar pasar baru)

-Gi kedai buku...(bought some good books)
-Sume orang duet abes..so terpakse makan maggi jer..


Tym kt terminal

-Then check in untuk balik ke M'sia..

Wah..berjalan tiga hari jer..tapi mmg seyes penat.. Mostly kat pasar baru..sebab besar dan tersesat banyak kali..hikhik..


Kesesakan Pasar Baru

Mmg fail laa nk belikan hadiah untuk pompuan nih..sian kt mak,kakak ngan adek..huhu..asal ade okela tuh..=P.

Orang kt Bandung rajen2..tp..err..sian..gaji dorg ciput sgt..juga..dorg nih suke jogging pagi2..

Menu makanan kat sane ..wargh..pelik je name..tapi boley tahan kot.. Kalo shopping kat sane..mostly kedai 70% barang pompuan..laki sket jer..tu pon stil lagi byk choice..huhu..



Menu

Syukur sebab kt M'sia tidak sesusah nasib seperti orang kt indonesia.. Itupon masih ramai lagi rakyat M'sia yang tk reti nk menghargai keselesaan yang telah sedia ada..

Semoga bersama kita renungkan nasib saudara2 kita di sana...walaupun gaji mereka cukup kecil..tapi at least pendapatan mereka adalah halal..kita bagaimana?

So, apa lagi..kalo nk taw lanjut lagi..bolehlaa datang jejalan kat sane..=).


Pemandu pelancongku

*Pergi Bandung dapat tajaan=P..
*Lepas ni nk g mane plak?=P.

Wallahu'alam

Friday, May 1, 2009

Menggapai awan..

BISMILLAH

24 APRIL 2009

Tercatat satu lagi lembaran yang baru dalam diari kehidupan..hari bersejarah tuu..fes tym nek KAPAL TERBANG..(^^,)..



Berlepas dari LCCT sepang..ke BANDUNG, INDONESIA..perjalanan mengambil masa selama 2 jam 5 minit..

Subhanallah, lawanye, cantiknya, putihnye, besarnye, lembutnye.. mcm2 bentuk ader..(AWAN)



Maha hebat ALLAH s.w.t..besi berat pon boleh terbang dengan izinnya..air pon boleh terbang dan berbentuk seperti kapas..

Ya ALLAH syukur ke hadrat mu kerna memberi peluang untuk menikmati KEINDAHAN ciptaan mu..semoga kenikmatan ini akan menambahkan lagi semangat untuk beramal..



*Byk gle snapped gmbar awan tym ats kapal terbang
*Jom luaskan pandangan..

WALLAHUA'LAM

Wednesday, April 22, 2009

Mudahla sangat..

BISMILLAH

Kusangka mudah sampai ke petang rupanya perit di tengahari..

Sekalung penghargaan buat Karisma Gombak kerna memberi peluang untuk menyertai MUDAH 09..(wat muka tak malu jer datang tk dijemput..haha)

Program yang agak 'MUDAH' tapi mencabar..hukhuk..ni tk ckop tido langsung..
Sampai kne gune bawang tym nk dgar pengisian..hoho..

Juga war game yang paling aman pernah berlaku setakat nie..haha.. Maaf dipohon untuk jejaka bernama MARWAN..

Kerna mem'BUNUH' anda 2 kali..hakhak..dan juga kalau ade terlepas ckp2 yg tak sepatutnya..quote "anda yang memecahbelahkan **** "..

Juga serangkap pantun:-

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Saya budak baru belajar
Kalau salah tolong tegurkan

Semoga program-program yang akan datang akan bertambah baik dan semakin mantap..

*MARWAN mmg ske bernasyid ea..
*Khemah banjir pon ade orang tu bole tido nyenyak..
*I wish i could join ERAT 09..

Wallahua'lam

Saturday, April 18, 2009

H.A.T.I

17 APRIL 2009 (Khutbah Jumaat)

Hati merupakan organ penting yang mempengaruhi keseluruhan tubuh badan. Hati juga merupakan nikmat kurniaan ALLAH yang agung.


Di akhirat kelak, hati akan menjadi tempat penilaian bagi ALLAH s.w.t bagi setiap amal yang telah dilakukan.


Segala niat bagi sesuatu amal akan bermula dari hati, jika ikhlas hatinya maka barulah dikatakan akan mendapat pahala.


Oleh sebab itu hati perlu dijaga pada setiap masa agar tidak mati. Hal ini kerana apabila hati mati, ia akan memberi kesan buruk kepada anggota badan dan seterusnya merosakkan sesuatu masyarakat.

Hukum menjaga hati adalah wajib, apabila tidak dijaga dengan sering melakukan dosa maka hati akan menjadi hitam.

Rasulullah s.a.w bersabda “Barangsiapa yang melakukan dosa maka akan timbullah satu titik hitam pada hatinya tetapi apabila mereka bertaubat maka titik hitam tadi akan terhakis”

ALLAH s.w.t berfirman “Sekali-kali tidak! Bahkan apa yang mereka kerjakan itu telah menutupi hati mereka” (al-Mutaffifin:14)


Apabila titik hitam bertambah, hati akan menjadi kotor. Oleh sebab itu kebanyakan golongan intelektual zaman sekarang tidak mampu untuk mengamalkan segala ilmu yang telah dipelajari.


Firman ALLAH s.w.t “Kemudian setelah itu hatimu menjadi keras, sehingga(hatimu) seperti batu, bahkan lebih keras. Padahal dari batu-batu itu pasti ada sungai-sungai yang (airnya) memancar daripadanya. Ada pula yang terbelah lalu keluarlah mata air daripadanya. Dan ada pula yang meluncur jatuh kerana takut kepada ALLAH. Dan ALLAH tidaklah lengah terhadap apa yang kamu kerjakan” (al-Baqarah:74)

Betapa keras dan degilnya hati manusia yang sudah hitam. Secara tidak langsung membunuh sanubari seseorang itu dan akan menghitamkan seluruh kehidupannya.


Kegagalan untuk bertanggungjawab menjaga hati daripada mati akan dipersoalkan oleh ALLAH di akhirat kelak.

ALLAH memberi peringatan dalam firmannya “Maka apakah orang-orang yang dibukakan hatinya oleh ALLAH untuk (menerima) agama islam lalu dia mendapat cahaya dari tuhannya (sama dengan orang yang hatinya membatu)? Maka celakalah mereka yang hatinya telah membatu untuk mengingat ALLAH. Mereka itu dalam kesesatan yang nyata”
(az-Zumar:22)

Hati akan menjadi hitam apabila tidak diberikan santapan rohani yang berkesan. Zikrullah, membaca dan menghafal al-Quran, dan bermuhasabah adalah santapan rohani yang paling berkesan dalam menjaga hati.

Firman ALLAH s.w.t “(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat ALLAH. Ingatlah, hanya dengan mengingat ALLAH hati menjadi tenteram” (ar-Ra’d:28)

Syeikh Ibrahim Adham menggariskan 10 kriteria manusia yang hatinya mati:

1. Orang mengaku kenal ALLAH s.w.t tetapi tidak berusaha untuk menambah amalnya.

2. Orang yang mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w tetapi tidak menghidupkan dan mengamalkan sunnahnya.

3. Orang yang membaca al-Quran tetapi tidak mengamalkan hukum-hukum di dalamnya.

4. Orang yang ‘makan’ nikmat yang dikurniakan oleh ALLAH s.w.t tetapi tidak pernah bersyukur dengan nikmat tersebut.

5. Orang yang mengakui bahawa syaitan itu adalah musuh mereka namun tidak melawan segala ajakan dan hasutan syaitan.

6. Orang yang mengakui kewujudan syurga namun tidak berusaha untuk mengejar ganjaran syurga.

7. Orang yang mengakui kewujudan neraka namun tidak berusaha untuk melepaskan diri daripada cengkaman neraka.

8. Orang yang mengetahui pasal alam kematian namun tidak mengambil iktibar daripadanya.

9. Orang yang sibuk membuka aib orang lain namun tidak pernah menjaga keaibannya sendiri.

10. Orang yang sering mengiring jenazah ke tanah perkuburan tetapi tidak pernah mengambil pengajaran walaupun sedikit.


Syeikh ibni ayatollah (kalo salah btolkan..khatib cakap laju sangat) menggariskan 3 perkara yang akan menyebabkan hati seseorang itu mati:

1. Cintakan dunia dan takut mati(tidak bersedia jika nyawa ditarik)
2. Lalai daripada mengingati ALLAH dan Rasul.
3. Makan yang berlebihan

Diceritakan suatu kisah mengenai Sayyidina Ali dan isterinya Fatimah. Pada suatu hari dikala mereka hanya memiliki 3 biji tamar untuk dijadikan bekalan makanan pada hari itu.

Mereka telah didatangi oleh golongan fakir miskin sebanyak tiga kali. Maka bekalan makanan pada hari itu telahpun diberikan kepada golongan fakir dan habis tanpa sempat mereka menjamah walaupun sedikit.

Pada penghujung harinya Sayyidina Ali mengucapkan alhamdulillah, maka Fatimah sedikit terkejut dengan tingkah laku suaminya. Dan bertanya kenapa? Maka Ali menjawab “Tetamu Rasulullah s.a.w telahpun datang ke rumah kita pada hari ini”

Ya kelaparan merupakan tetamu Rasulullah s.a.w. Hal ini kerana Rasulullah s.a.w tidak pernah tidur dalam keadaan perutnya yang kenyang. Bagaimanakah umatnya pada hari ni yang tidur dalam kekenyangan sedangkan amal hariannya masih lagi terumbang-ambing.

Tiga cara yang digariskan untuk memelihara hati daripada mati:

1. Sentiasa bersedia menghadapi kematian dengan beramal seikhlas dan sedaya mungkin
2. Sentiasa memujuk hati untuk mengingati ALLAH dalam apa jua keadaan sekalipun.
3. Bergaul dengan golongan alim ulama’ dan jadikan mereka sebagai rujukan selain daripada Quran dan sunnah.

Sahabat-sahabat sekalian marilah kita sama-sama berusaha untuk memelihara hati ini daripada terjerumus ke lembah hitam.

*Hati kita berbentuk ape ek?
*Aargh..lpas ni tkleh makan banyak lagi..huh..

Wallahua'lam

Wednesday, April 15, 2009

Mari jadi pelupa..

Ada banyak perkara yang kita tak boleh nak lupakan. Kita tak lupa ibu bapa, kita ingat harta benda dan antara yang kita tak lupa ialah kebaikan yang pernah kita lakukan.

Malah, sesetengah daripada kita apabila berjumpa orang yang pernah kita berjasa, kita teringat jasa kita.

Kalau itu yang kita teringat , kita akan sentiasa banyak mengungkit dan dan mungkin nanti akan ada banyak halangan dalam berhubung sesama manusia.

Mari kita dengar pesanan Luqman al-Hakim kepada anaknya.

Pesannya: “Wahai anakku, hendaklah kamu ingat kebaikan orang dan lupa kejahatan orang. Dan hendaklah kamu lupakan kebaikan kamu terhadap orang dan ingatlah kejahatan yang kamu lakukan kepada orang”

Mari perhalusi pesanan Luqman tadi:

1.Mengingati segala kebaikan yang dilakukan orang lain kepada kita.

-Apabila kita ingat kebaikan orang, kita akan berasa kekurangan kebaikan yang kita lakukan kepada orang lain dan kita akan berusaha melakukan kebaikan.

2.Mengingati segala kejahatan yang kita lakukan.

-Ini supaya kita tidak mengulangi kesalahan dan kesilapan kita terhadap orang lain.

3.Lupakan kebaikan yang pernah kita lakukan.

-Apa-apa kebaikan yang pernah kita lakukan hendaklah kita lupakan, kerana ALLAH sahaja yang dapat menilai apa yang kita buat.

-Ditakuti nanti apabila kita sentiasa ingat akan kebaikan yang kita lakukan, menyebabkan syaitan akan memaut hati kita dan membisikkan supaya mengungkit kebaikan yang pernah dilakukan.

-Orang yang mengungkit kebaikan yang dilakukan menyebabkan amalan berkenaan menjadi sia-sia dan tidak bernilai di sisi ALLAH.

-Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud “Orang yang mengungkit kebaikannya sama seperti daun kering yang dijilat api.”

-Betapa ruginya amalan perbuatan terbabit. Habis begitu sahaja hanya dengan sekali ungkitan.

4.Lupakan kejahatan yang pernah dilakukan orang terhadap kita.

-Sebagai manusia, memanglah susah untuk kita melupakan kejahatan yang pernah dilakukan orang terhadap kita.

-Bagaimanapun, agama kita menuntut supaya melupakan kejahatan mereka. Kita perlu melawan supaya kita boleh lupakan kejahatan orang lain.

-Apabila kita melupakan kejahatan dan kesalahan orang lain, kita dapat membantu dan menolong mereka dengan melakukan kebaikan.

-Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud “Orang yang baik ialah orang yang berbuat baik kepada orang yang membuat baik kepadanya dan membuat baik kepada orang yang membuat jahat terhadapnya”

Lupakan kejahatan orang terhadap kita. Tiada guna mengingati kejahatan dan kesalahan orang kerana ia boleh merosakkan akal serta kebahagiaan hidup kita, malah menjadikan hidup kita tidak ceria.

Marilah kita sama-sama mengikhlaskan diri dalam segala tindakan tanpa mengingati dan mengungkit kebaikan yang dilakukan supaya mendapat keredaan ALLAH serta kebahagiaan dunia mahupun akhirat.

*Nak ungkit pon tk lepas..kebaikan sket sgt..hukhuk..
*Jom jadi baek..

Friday, April 10, 2009

Me Myself n I

Aduh kne tag dengan bdak yg ske makan burger plak..


Tag: Write 5 words bout urself.(lbih xpe :P)

1. Bijan:

-Nama panggilan since masuk MRSM MUADZAM SHAH dulu. Sebab ejaan NAJIB bila terbalikkan maka lahirlah BIJAN.

2. Belanja

-Haa mmg ske blanje org..hee..tkde mknenye..actually..mmg sgt(30x) ske diBELANJE oleh orang..asal free saje kompem datang=P.

3. Sports

-Suke bersukan,but lately dh lme tk bersukan. Sukan yang diceburi ialah RUGBY, BASKETBALL, FOOTBALL. Paling best dpt wakil negeri men rugby tym skola dlu..

-And by accident..tym SMAC aritu mewakili ENGIN untuk congkak dan batu seremban. Perh tk sgke jd johan(congkak)..batu seremban tuh oke gakla sekadar naib johan..hee.^^.

4. Suka bergurau + cakap

-Jenis yang mmg ske usik orang smpai nanes kdg2(ni msti ade yg trase dh nie).. juga ske cakap..ni tataw nk komen cmne..hmm sebab both parents guru bhse kot..

5. Cempedak

-Wargh..mmg die hard fan cempedak goreng..nyum3x.. aarhh tgh ngidam lg ni..

*Mintak-mintak nnti org rumah pandai wat cempedak goreng..

Nak beli Iman?

BISMILLAH

10 APRIL 09 (Khutbah Jumaat)

Sabda Rasulullah s.a.w Perbaharuilah iman kamu”. Ya iman yang dikurniakan oleh ALLAH s.w.t sentiasa turun dan naik. Jika tidak diperbaharui maka iman tersebut akan sentiasa terumbang ambing.



Maka sebagai insan yang tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan dan kesalahan kecil. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk meningkatkan keimanan. Mengikut ahli kitab sunnah wal jamaah. Antara cara-cara untuk meningkatkan keimanan adalah:


1.Mengetahui dan memahami 99 nama ALLAH s.w.t:


Mafhum hadith “Ada 99 nama ALLAH kesemuanya, barangsiapa yang mengetahuinya maka dia akan masuk ke dalam syurga”

Berdasarkan hadith tersebut, manusia bukanlah hanya setakat mampu menyebut dan mengingati 99 nama tersebut, malah seharusnya lebih maklum untuk memahami setiap erti dan maksud nama-nama tersebut.

Setelah memahami nama ALLAH maka perlulah setiap orang itu untuk melaksanakan tuntutan ke atasnya.

Setiap hari paling tidak, manusia kebiasaannya akan menyebut 2 daripada 99 nama tersebut iaitu Ar-rahman dan Ar-rahim.

Ar-rahman bermaksud pemurah. ALLAH bersifat pemurah terhadap semua makhluknya sama ada manusia ataupun haiwan. ALLAH berikan rezeki kepada setiap dari mereka.

Mengikut ahli kitab sunnah wal jamaah, jika nikmat di dunia yang ALLAH kurniakan kepada setiap makhluknya di dunia ini akan memberikan sedikit kebaikan kepadanya di akhirat kelak. Maka PASTI ALLAH tidak akan mengurniakannya kepada hambanya yang kufur dan ingkar terhadapnya.

Begitu jelas perbezaan antara orang muslim dan kafir. Yang mana nikmat yang ALLAH kurniakan kepada orang kafir di dunia hanyalah nikmat yang tidak menguntungkan mereka semasa di akhirat kelak manakala bagi yang beragama Islam mereka akan menerima kedua-dua nikmat sama ada untung mahupun tidak untung.

2.Mengambil tahu tentang perihal dan perilaku Nabi Muhammad s.a.w serta sirah tentang baginda:

Sebagai manusia yang mengaku sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w, seharusnya setiap yang berkaitan dengan baginda sama ada dari segi komunikasi, pergaulan, pemakaian, sahabat-sahabatnya, amalannya, serta sunnahnya menjadi sesuatu yang lazim diamalkan dalam kehidupan seharian.

Malah dengan mempelajari dan mengambil tahu sirah tentang baginda juga sedikit sebanyak akan dapat meningkatkan keimanan kepada ALLAH s.w.t.
Seterusnya disebarkan ke seluruh alam.

3.Membaca al-quran:

Mafhum hadith “Akan ramai dalam kalangan umatku yang membaca al-quran namun al-quran masih melaknat mereka”

Mengikut ahli kitab sunnah wal jamaah, membaca al-quran bukanlah hanya setakat dengan bacaan yang memenuhi hukum tajwid.

Namun yang lebih utamanya adalah dengan mentadabbur(fahami maksud), serta mengamalkan setiap arahan, hukum dan pengajaran yang didapati daripadanya.

Tiga cara di atas adalah sebahagian daripada cara-cara untuk meningkatkan keimanan terhadap ALLAH s.w.t. Dan dari iman inilah maka akan datang amal ibadah dan amal jariah.

Mafhum hadith “Apabila seseorang memasuki ke alam barzakh, maka hanya akan ada 3 benda sahaja yang membantunya amal jariah, ilmu yang bermanfaat, dan doa anak yang soleh”

Oleh sebab itu marilah kita bersama berusaha dalam beramal kerana ia akan membantu kita kelak semasa berada di alam barzakh dan juga hari akhirat.

*Time solat tertinggal kunci kat motor..naseb bek tade orang amek kesempatan^^

Wallahua'lam

Wednesday, April 8, 2009

Tahu buat?

BISMILLAH

Cuti memang sesuatu yang menarik, kadang2 rase besh, kengkadang rase tkbesh plak..

Tym cuti nih mcm2 dugaan pon datang gak. Deria bau pon cuti dekat lebih 2 minggu. Pagi nih rase besh sgt sebab fes tym dalam mase 2 minggu suda bole membau..Selesema mengajar erti nikmatnye bau itu..

Tapi byk hikmahnye..bende yang bau busuk kte tak rase ape2 pon..kalo pakai perfume pon tk rase pon dri dah wangi..at the end bila makan pon tk rase sgt pape..lauk punyelaa kaw2..tp rase cm bese jer..oh BAU..

Ingat lagi dulu ade abang ni bagi analogi pasal deria bau..alkisah bermulaa..

Sorg pakcik ni hidup merempat. Baju tk penah tuka, mandi jgn citelaa..tmpat tggal die kt sekitar tempat pembuangan sampah(ala mcm dlm kbnyakan movie)..

Gambar Hiasan

So ade sorg mamat nih, pembersih orgnye..suka mandi=D. Satu hari die terjumpe pakcik nih..Sambil menutup hidungnye, die tnye kt pakcik nih..

"Pakcik tggal kt sini ker (sambil melihat sekitar tempat pembuangan sampah tu).."

"Awak jgn nak hina pakcik..kalo pakcik tggal kt sni pon.."

"Bukan hina, tapi kan pakcik..sinikan bau busuk..pakcik boleh tahan ker?"

"Mane de busuk, pakcik dh lme tggal kt sini..tkde plak pakcik rase tak tahan"

"Iyela pakcik busuk laa kt sini..(cuba meyakinkan)"

"Awak jgn nk mengajar pakcik, pakcik dah makan garam lebih dr awak"

Hm so perbualan tadi habis kt situ..mamat nih dengan rase geramnye meninggalkan tempat tersebut..

Setelah berfikir semasak-masaknye. Dia mengambil keputusan untuk mengajak pakcik tersebut untuk tinggal bersamanya..

Keesokan harinya dia menawarkan kepada pakcik tersebut untuk tinggal di rumahnya..Pada mulanya pakcik tersebut enggan. Tetapi setelah puas dipujuk oleh mamat nih td..akhirnya pakcik tersebut bersetuju(tu pon pasal politik perut..hee)

So..hampir dekat 3 bulan pakcik tersebut tinggal bersama mamat tadi..satu hari.. mamat nih nk bg surprise kat pakcik nie..jeng 3x..

Rupa-rupanya mamat ni bawak pakcik ni blk ke tempat tinggal die yang dulu..sesampai sahaja di tempat kejadian..

"eh2 kemane awak bawak pakcik nih(sambil menutup hidungnye)"

"Aik kenapa pakcik ttop hidung pakcik?"

"Awak bole tnye pakcik blk? kan bau busuk nih..!"

Sambil tersenyum mamat nih pon beredar dari tempat tersebut..

Paham ke tk? Yelar dulu pakcik tuh tggal dkt dgn tong sampah..mmgla hidung die tk rase tmpat tu busuk..maybe sebab tkde org nk btaw kt die..

Tapi bila dah lame ddok ngan mamat td baru dia realize yg tmpat tggal die dulu tuh mmg busuk..nk muntah bila bau..

Orang zaman sekarang pon mcm pakcik tu jgak..mereka ingat dengan kehidupan sosial diorang tuh..minum arak..judi..zina..konsert..budaya hedonisme.. coupling..dan bla..bla..bla..tu mcm perkara biasa jer..so dorg kisah aper..

Kalo kita btaw kt dorg bende tu slah pon dorg tkkan phm..mcm pakcik td jgak.. sebab dorang nih dh terbiase dengan perkara2 mcm tue..mcm pakcik tu dh terbiase dengan bau busuk tadi..

So kita perlukan manusia mcm mamat nih td..mengajak mereka untuk MERASAKAN sesuatu yang lebih nikmat..mcm mamat td of course la kewangian..

Dalam konteks sebagai daie..kita kena tawarkan keindahan Islam itu sendiri..sebab bila orang ramai dah terbiasa dengan kehidupan sosial mereka.. maka jadilah perkara 'AIMAN XKESAH'..bg mereka itu perkara biasa jer..asalkan dorg tak kacau periuk nasi orang lain..

Nak taknak..kita kene bertindak mcm mamat td..ajak mereka untuk mengamalkan Islam.btaw mereka tentang keindahan Islam..ajar mereka untuk izzah dengan Islam..serta MERASAKAN kenikmatan Islam itu sendiri. Proses ini mengambil mase yg pnjang..mgkin lebih dari 3 bulan seperti pakcik td..

Sebab nanti akhirnye baru mereka akan tersedar tentang perbuatan mereka selama ini..Dan kelak meninggalkan perbuatan lampau mereka..

Ingat jadilah mamat yg tidak pernah mengenal erti berputus asa..yang mempunyai kesungguhan untuk menyedarkan pakcik tadi tentang erti kebusukan dan kewangian..

At the end hidayah dan taufik hanya di tangan ALLAH..kerap2 laa mohon doa untuk mereka2 ini..juga untuk diri sendiri..

*Mcm tkde kaitan jer cte nih dgn deria bau =P.
*Sebenarnya nk cerita benda lain tapi dah melalut plaakk..len kalilaa..

Wallahua'lam

Tuesday, April 7, 2009

Red & Blue

  1. Anda rasa anda hot? - Mungkin nanti..
  2. Upload gambar kegemaran anda

GAMBAR TIME DARJAH 5

  1. Kenapa anda suka gambar ini? - Sebab muke msg2 stil toye lg..tkde nk cover2
  2. Bila kali terakhir makan pizza? - Tym pegi kt Pizza Hut
  3. Lagu terakhir yang anda dengar? - Innocence(Avril)
  4. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ni? - YM
  5. Selain nama sendiri, anda suka dipanggil dgn nama ape? - Bijan, Jan, Jib, Jiban, Ameer(hakhak)..
  6. Tag lagi 6 org -
  • Husna 6UM
  • Mursyidah
  • Izzudin Kuteng
  • Encik Fatah
  • Famy
  • Utrujah
Siapa no.1 pada anda? - Kenalan lama(Perentas Desa.hee)
Orang no.3 ada hubungan dgn sesiapa? - Ibrahim dan Nadiah.hoho..
Kata sesuatu berkenaan org no.5 - Balingan bowling yg mantap=P.hee..
Bagaimana pula dgn no.4? - Suke bergosip(hehe..'Epi Besday')
Siapakah org no.2? - Classmate yg ske makan burger(hee..)
Pesanan kepada no 6? - Setakat netball..pejam mata^^ bley score..hee..

Monday, April 6, 2009

Gaya Hidup Sihat

BISMILLAH

3 April 09 (Khutbah Jumaat)

Dalam Islam kesejahteraan terbahagi kepada aspek fizikal dan aspek rohani. Kedua-dua aspek ini perlu di'SEIMBANG'kan.

Pemakanan yang berlebihan akan menyebabkan seseorang itu menghidapi penyakit kencing yang manis..

Di Malaysia berdasarkan statistik dekat jutaan lebih yang menghidapi penyakit tersebut..

Pengambilan makanan perlu diambil secara bersederhana..firman ALLAH s.w.t..

“Wahai anak cucu Adam! Pakailah pakaianmu yang bagus pada setiap (memasuki) masjid, makan dan minumlah, tetapi jangan berlebihan. Sungguh, ALLAH tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan" (Al-A’raf 7:31)


Dalam menuju ke arah gaya hidup yang sihat, bersukan amat digalakkan. Saidina Umar al-khatab sangat2 menggalakkan umat Islam bersukan secara jasmani melalui sukan seperti berenang memanah, dan menuggang kuda.

Selain itu wudhu’ juga dikatakan salah satu cara untuk meningkatkan kesihatan. Apabila seseorang berwudhu’ maka secara tidak langsung dapat menghilangkan kuman-kuman yang terdapat pada anggota badan.

Tambahan pula solat juga telah dibuktikan sebagai salah satu cara penjagaan kesihatan. Melalui kajian yang dijalankan, solat dapat memberikan ketenangan emosi serta merendahkan tekanan hormon jika dilaksanakan dengan khusyu’ dan sempurna..

Maka wudhu’ sekali lagi memainkan peranan yang penting bagi seseorang yang ingin mendapatkan kekhusyu’kan dalam solat.

Ini menjadikan manusia tidak perlu lagi taksub dengan pakej penjagaan kesihatan yang lain dan cukup sekadar yang tidak berlebihan.

Berpuasa juga secara saintifiknya juga telah dibuktikan amat diperlukan dalam penjagaan kesihatan. Khususnya untuk merehatkan anggota-anggota dalaman yang terlibat dalam proses penghadaman.

Persekitaran yang bersih juga perlu diusahakan bagi menjamin gaya hidup yang sihat. Sampah perlulah dibuang ke dalam tong sampah. Dan tidak dibiarkan bertebaran.

Mafhum hadith:-


“Dan janganlah kamu buang air kecil di suatu kawasan dan kemudian mengambil wudhu di kawasan yang sama”

Tidak dilupakan dalam kita beriadah atau bersukan. Perlu ada batas-batas yang perlu dijaga supya tidak melanggar hukum syarak.

Sebagai contoh, silat gerak kilat, seni tahan badan al-maunnah dan yoga yg telahpun diwartakan haram oleh JAKIM.

Dalam kita menyertai sesuatu unit beruniform ataupun kelab-kelab pastikan tidak terpesong akidahnya serta tiada mengandungi pergerakan2 yang seakan-akan seperti pemujaan.

Dua konsep yang perlu ditekankan dan diamalkan dalam merealisasikan gaya hidup yang sihat ialah

1.Mencegah sebelum kena
2.Bersederhana dalam pemakanan.


*Jom ramai-ramai puasa
*Dengar citer ade nak buat team netball..nk join..=D.





Wednesday, April 1, 2009

Hati Seorang Daie

BISMILLAH

Hati yang cukup mahal harganye..Tkde dijual di kedai 2 ringgit atawpon di 7eleven.. Hati seorang Daie..

Daie? Ape tuh? Seorang yang mempunyai fikrah untuk mengislahkan masyarakat. Yang mengajak orang ramai kepada kebaikan dan menjauhi kemungkaran.

Hati ini tidak mudah dipermainkan oleh syaitan. Syaitan gentar berhadapan dengan hati macam ni..

Hati ini tidak mudah dipengaruhi emosi, tidak mudah dipengaruhi oleh anasir luar..malah begitu komited dalam menjalankan ape yg dipercayainya.

Ya ALLAH kurniakanlah Hati ini kepada KAMI. Sungguhpun harganye begitu mahal, namun permudahkan bagi KAMI memilikinya..

*Memang ssah nk dpt hati cmni..sape yg dh ade tahniah ler..
*Hmm dh lme tkde post baru..sebab bimbang ape yg ditulis akan dipengaruhi oleh emosi penulis yg tk stabil..

Wallahua'lam

Friday, March 27, 2009

Khutbah Jumaat

BISMILLAH

27 mac 09

Umat Islam perlu bersatu untuk mengulangi kembali zaman kegemilangan daulah islamiyah.

Perkara yang ditekankan oleh Rasulullah S.A.W dalam pembentukan daulah islamiyah ialah ikhwan. Kesatuan daripada semua pihak dan kaum. Ukhuwah menjadi akarnya.

Belakangan ini, kebanyakan umat Islam dilihat berpecah-belah. Semangat untuk memperjuangkan Islam tidak lagi menjadi asas perjuangan. Sehinggakan mereka lebih taksub kepada parti politik masing².

Ulama Dr.Yusoff Al-Qardhawi dalam ucapannya mengatakan, seharusnya perkara ini bukanlah menjadi topik utama ketika ini. Umat Islam harus berpikir dan berbincang tentang kekuatan mereka yang mana makin hari semakin lemah.

Kesatuan umat Islam di seluruh dunia yang amat goyah menjadikan agama Islam pada hari ini tidak lagi dipandang mulia malah diperkotak-katikkan. Politik, ekonomi, sosial, kebudayaan, ilmu, dan lain² sama sekali tidak akan berjaya 'diislamikkan' selagi mana kesatuan dalam kalangan umat Islam tidak dibaik pulih.

Zaman para sahabat seharusnya dijadikan sebagai contoh dalam mengejar daulah islamiyah ini.

Pada saat ketika suku kaum Aus dan Khazraj telah bersatu di Madinah setelah sekian lama bercakaran. Wujudnya kerisauan pada golongan kafir terutamanya Shash ibnu Qaish.

Shash berpendapat bahawa jika perkara ini berterusan maka Islam akan terus mekar dan akan menggugat mereka. Maka Shash bertindak untuk memecahbelahkan kembali suku Aus dan Khazraj.

Maka Shash telah membuat provakasi kepada salah satu suku tersebut. Akibatnya hubungan di antara suku² tersebut hampir retak.

Mereka kembali bermusuhan dan mengambil keputusan ingin berperang kembali seperti masa lampau. Maka mereka masing² berarak menuju ke medan peperangan dengan masing² membawa senjata dan melaungkan slogan masing².

Apabila berita ini sampai ke pengetahuan Rasulullah S.A.W, baginda dan beberapa orang muhajirin segera ke tempat kejadian.

Sesampai sahaja di sana maka Baginda terus bersabda mafhumnya(lebih kurang)..

"Takutlah kamu semua kepada ALLAH, adakah ini balasannya setelah apa yg ALLAH telah berikan? Kamu semua telah diselamatkan dari jurang api neraka dan sekarang kamu semu ingin kembali kepada jurang tersebut"

Maka apabila mereka mendengar sabda baginda, mereka kembali sedar bahawa mereka hampir ditipu oleh syaitan.

Setelah itu perselisihan faham antara suku tersebut berjaya diselesaikan. Semoga kita sesekali tidak akan ditipu oleh syaitan seperti ini.

*Sedikit perkongsian bagi sape² yg terlepas khutbah jumaat juga untuk kaum hawa..

Wallahua'lam

Rojak

BISMILLAH

Hari nih mmg tekanan, macam2 ader..bese mkn rojak tk?..Hari ni mcm tula..
Mcm2 emosi dtg sekaligus..

Aiyyaa, campor skali semua tktaw nk define cmner..mlm td+pg td+pg sket+tghari+solatjumaat+ptgnih...

Tktaw nk habaq cmner..sedih +pelik +malu +terkilan +semangat +gembira sket +sakit=?

Tak sabar menunggu hari esok..tkmo jd mcm citer GROUNDHOG DAY..

*Bila baca blog org len rase insaf plak..

Wallahua'lam

Wednesday, March 25, 2009

Demam..

BISMILLAH

Hmm skrang ni org ramai tgh demam ape ek? Demam bola? Demam cinta? Demam exam? Demam bukak sem?

Mcm² demam ader..tahla kenape ALLAH ciptakan demam ek? Mmg sebagai hamba bila kita demam pasti berharap akn ade org bantu kita..dan kebiasaannya tym mcm nilah baru manusia² hendak kembali kepada pencipta..

Kalo para sahabat dulu dorg tak senang duduk kalo dh terlalu lama takde sakit² mcm demam..Sebab bg mereka demam tu kire mcm anugerah..Yelah mne tk best nye demam kan penghapus dosa²

So atas alasan ini demam ni kira mcm nikmat juga. Bayangkan kalau kita demam, mase nk beribadah punyalah seksa..tapi kita gagahkan jua..haa sbg balasan ALLAH lipatgandakan setiap amalan kita..

Then, ulama' bgtaw..sakit ni ade dua asbab..Satu sbg kafarah(apuskan dosa), lagi satu sebab ALLAH nk tggikan drjat kita kt syurga kelak..Hm kn untung sesape yg demam nih..

So bole ke kalo kita bercita² nk demam nih? Hmm rasenye kita tkleh kot nk mntak saket..tp kalo dh dpt tuh redha jela kot..

Hmm rase lega kali nih walaupun still tgh demam nih..smg diberi kesembuhan cepat..jgn jeles kt org yg demam..hee

Teringat kat doa yg diajar oleh SOMEONE nih..(^^,)

"Rabbana la tada' lana zanban illa ghafartah, wa la mariidhan illa syafaitah. Bismillahillazi la yadhuru ma'asmihi syaiun fil ardhi wa la fissama' wa hua samii'un 'alim"

wallahua'lam

Sunday, March 22, 2009

Jaulah lagi..Ipoh mali..

BISMILLAH

Pada 22mac 09 pergi ke Ipoh..kira mcm jaulah juga..Tapi actually lebih mcm pergi kursus takpon seminar..

Perjalanan ke Ipoh ditemani oleh uncle-uncle..salah seorang daripadanya ialah Tuan Syed Ibrahim(timbalan presiden JIM)mmg sempoi..tk klh kalo melawak..tp isinya sentiasa ada..

So program yg dihadiri ini lebih kepada berbentuk ilmiah and FACTS..haho..
Basically it's all about MAFREL..

What is MAFREL? Malaysian For Free and Fair Elections..Badan ini ditubuhkan untuk menjadi pemerhati kepada pilihanraya yang dijalankan..Dianggotai oleh NGO² luar dan juga menjadi badan yang mewakili kepentingan rakyat dalam proses mengundi.

MAFREL bertindak sebagai badan yang akan cuba menutup lubang-lubang rasuah dan penipuan dalam proses mengundi dalam pilihanraya.

Antara kejayaan MAFREL ialah berjaya membuktikan kepada pihak SPR bahawa senarai pengundi berdaftar adalah tidak updated. Hal ini kerana kebanyakan pengundi yg berumur dalam senarai sudah tidak wujud(alam barzakh)..

Selain daripada itu MAFREL juga berusaha keras dalam memastikan alamat pengundi yg berdaftar wujud. Antara pembongkaran yang berjaya dibuat ialah bagaimana sebuah rumah yang begitu kecil didaftarkan untuk 60 lebih pengundi (mmg tk masuk akal)..

Secara tidak langsung MAFREL sedikit sebanyak telah berjaya menghalang lubang-lubang untuk melakukan penipuan seperti pengundi hantu..

Antara masalah yg dihadapi oleh MAFREL adalah kekurangan ahli sukarelawan yg sanggup melakukan kerja² sebegini..

Hmm nampak mcm tk penting je kn MAFREL nih..tp percayalah usaha ini sedikit sebanyak membantu kepada pilihanraya yang lebih adil..

Ya mmg betul..sebagai seorang MUSLIM kita sentiasa perlu ada sikap adil..ADIL?
Meletakkan sesuatu kena pada tempatnya..bagaimana kita?

Cukup adil? Sudahkah kita menunaikan hak sesame sedara kita..Dh ajak ke dorg ikut usrah?Dh ajak ke dorg ikut prog? Dh ajak ke dorg untuk bekerja di jln ALLAH? Haa kalo belum tggu apa lagi..copek²kan laa..

Walaupun nampak remeh..tp insyallah ALLAH akan iktiraf usaha kita dalam mengislahkan masyarakat pada hari ini..Semoga sahabat² akan terus berjuang di atas JALAN ini..

Hmm btw..lepas habis jer kursus mmg tk smpat nk cuci mata kt pekan Ipoh nie..sebab Tuan Syed nk blk awal sebab ade hal..huhu. Tkpela lain kali kot..
Wallua'lam

Bijan:- Oang lain jadi pemerhati pilihanraya, kita ni jd pemerhati kepada pemerhati pilihanraya plak..=D