Wednesday, April 15, 2009

Mari jadi pelupa..

Ada banyak perkara yang kita tak boleh nak lupakan. Kita tak lupa ibu bapa, kita ingat harta benda dan antara yang kita tak lupa ialah kebaikan yang pernah kita lakukan.

Malah, sesetengah daripada kita apabila berjumpa orang yang pernah kita berjasa, kita teringat jasa kita.

Kalau itu yang kita teringat , kita akan sentiasa banyak mengungkit dan dan mungkin nanti akan ada banyak halangan dalam berhubung sesama manusia.

Mari kita dengar pesanan Luqman al-Hakim kepada anaknya.

Pesannya: “Wahai anakku, hendaklah kamu ingat kebaikan orang dan lupa kejahatan orang. Dan hendaklah kamu lupakan kebaikan kamu terhadap orang dan ingatlah kejahatan yang kamu lakukan kepada orang”

Mari perhalusi pesanan Luqman tadi:

1.Mengingati segala kebaikan yang dilakukan orang lain kepada kita.

-Apabila kita ingat kebaikan orang, kita akan berasa kekurangan kebaikan yang kita lakukan kepada orang lain dan kita akan berusaha melakukan kebaikan.

2.Mengingati segala kejahatan yang kita lakukan.

-Ini supaya kita tidak mengulangi kesalahan dan kesilapan kita terhadap orang lain.

3.Lupakan kebaikan yang pernah kita lakukan.

-Apa-apa kebaikan yang pernah kita lakukan hendaklah kita lupakan, kerana ALLAH sahaja yang dapat menilai apa yang kita buat.

-Ditakuti nanti apabila kita sentiasa ingat akan kebaikan yang kita lakukan, menyebabkan syaitan akan memaut hati kita dan membisikkan supaya mengungkit kebaikan yang pernah dilakukan.

-Orang yang mengungkit kebaikan yang dilakukan menyebabkan amalan berkenaan menjadi sia-sia dan tidak bernilai di sisi ALLAH.

-Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud “Orang yang mengungkit kebaikannya sama seperti daun kering yang dijilat api.”

-Betapa ruginya amalan perbuatan terbabit. Habis begitu sahaja hanya dengan sekali ungkitan.

4.Lupakan kejahatan yang pernah dilakukan orang terhadap kita.

-Sebagai manusia, memanglah susah untuk kita melupakan kejahatan yang pernah dilakukan orang terhadap kita.

-Bagaimanapun, agama kita menuntut supaya melupakan kejahatan mereka. Kita perlu melawan supaya kita boleh lupakan kejahatan orang lain.

-Apabila kita melupakan kejahatan dan kesalahan orang lain, kita dapat membantu dan menolong mereka dengan melakukan kebaikan.

-Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud “Orang yang baik ialah orang yang berbuat baik kepada orang yang membuat baik kepadanya dan membuat baik kepada orang yang membuat jahat terhadapnya”

Lupakan kejahatan orang terhadap kita. Tiada guna mengingati kejahatan dan kesalahan orang kerana ia boleh merosakkan akal serta kebahagiaan hidup kita, malah menjadikan hidup kita tidak ceria.

Marilah kita sama-sama mengikhlaskan diri dalam segala tindakan tanpa mengingati dan mengungkit kebaikan yang dilakukan supaya mendapat keredaan ALLAH serta kebahagiaan dunia mahupun akhirat.

*Nak ungkit pon tk lepas..kebaikan sket sgt..hukhuk..
*Jom jadi baek..

2 comments:

Danial Izzat said...

thanx for sharing this article bro..

Beejan said...

hmm..afwan..