Monday, May 31, 2010

Attention!!

BISMILLAH

Kekejaman Israel dan rejim Zionis semakin menjadi-jadi. Marilah kita sama-sama ambil tahu dengan isu Palestin ini kerana isu ini merupakan isu utama umat Islam ketika ini.

Seperti yang kita ketahui bahawa Israel telah menghantar komando mereka untuk menghalang Kapal Mavi Marmara dari menyalurkan bantuan kemanusiaan ke Palestin.

Dalam peristiwa tersebut, dilaporkan hampir 16 orang disahkan terbunuh. Manakala lebih dari 40 cedera dalam peristiwa tersebut.

Pelbagai pendapat yang kita dapat lihat hari ini. Antaranya seperti pihak konvoi yang terlebih dahulu menyerang askar Israel setibanya mereka atas dek kapal. Ini dibuktikan lagi dengan rakaman video yang disiarkan oleh CNN.

Kita tidak tahu apa yang sebenarnya yang berlaku dalam kejadian tersebut. Mungkin juga video itu telah diubahsuai supaya kelihatan seperti askar Israel yang diserang dahulu.

Mereka juga bijak memanipulasi keadaan sama seperti kejadian-kejadian terdahulu. Sememangnya mereka bangsa yang durjana. Jangan mudah percaya.

Apa yang pasti Israel tetap bersalah kerana mereka mengacau perairan antarabangsa, sedangkan jarak kapal ke Gaza masih dlm lingkungan 64km..

Mengikut laporan jumlah rakyat Malaysia yang berada dalam kapal tersebut adalah seramai 12 orang. Semoga Allah melindungi mereka dan memberi mereka kekuatan untuk menghadapai ujian ini.

Bagi mereka yang baru sahaja mengikuti isu Lifeline 4 Gaza ini, kapal konvoi ini disertai oleh banyak NGO di serata dunia atas dasar kemanusiaan.

Hal ini kerana, penduduk di Gaza telah terputus bekalan makanan, perubatan dan pelbagai keperluan berbulan lamanya.

Ini secara tidak langsung telah menjadikan Gaza sebagai sebuah penjara yang tidak berbumbung terbesar di dunia.

Atas dasar perikemanusiaanla akhirnya masyarakat dunia(NGO) memutuskan untuk membawa bekalan keperluan ke Gaza melalui kawasan perairan.

Selepas ini, beberapa lagi buah kapal akan tiba menyusul selepas Mavi Marmara. Mari panjatkan doa untuk konvoi tersebut agar mereka sempat dan selamat sampai ke Gaza tanpa pertumpahan darah.

Dalam menangani isu ini, bukan sahaja sorakan suara semata-mata yang keluar. Malah kita harus mengorbankan harta dan tenaga kita untuk menyedarkan masyarakat sekeliling betapa hari ini umat Islam semakin dipijak2.

Apa yang lebih penting adalah taqwa kita kepada Allah yang sangat-sangat dituntut dalam kita berjuang menegakkan kebenaran.

Benarlah kata Sayyidina Umar al-khattab, bukan musuh yang harus kita takutkan, takutlah kepada dosa-dosa yang kita lakukan menyebabkan bantuan daripada Allah ditangguhkan.

Semoga kita sama-sama berubah ke arah yang lebih baik, bertaqwa, dan bersatu demi menyelamatkan saudara Islam kita di Palestin.

WALLAHUA'LAM

*Parti politik jangan berebut pulak nk lead demo nnti..
*Jangan lupa BOIKOT..


2 comments:

UmmU-Nisaa' said...

slm,bgus! truskn menyebar mngenai LL4G mnggunakan sgla medium yg ada!

Beejan said...

Semoga barang2 keperluan tersebut sampai ke Gaza.. Itu yang lebih utama..